Digitalizarea, cheia scalării afacerilor B2B

Digitalizarea, cheia scalării afacerilor B2B

B2B semnificație

B2B este acronimul cuvintelor Business to Business și este un tip de afacere ce se realizează între companii, clientul final fiind o altă companie.

B2B în traducere ar semnifica „ de la o afacere la o alta”. În cazul în care această activitate este desfășurată în mediul online deja discutăm despre platforme B2B.

O astfel de platformă cuprinde toate afacerile care sunt orientate spre crearea de produse și servicii către alte companii.

Platformele B2B sunt integrate cu sisteme CRM și ERP de unde sunt preluate informații valoroase și necesare despre clienți, cum ar fi:

 • Punctul de lucru;
 • Istoricul discuțiilor cu aceștia încă de la primul contact;
 • Documente sistematizate și centralizate;
 • Rapoarte clare despre activitatea desfășurată;
 • Istoricul comenzilor și al facturilor.

Integrarea unei platforme B2B cu un sistem de tip CRM te ajută să digitalizezi toate fluxurile de lucru din compania ta până la cele mai mici detalii. Activitatea din companie va fi organizată pe bază de proceduri clare, nu mai pierzi nici o informație legată de client/produs, ca administrator ai acces la toate informațiile despre absolut orice, poți lua decizii în baza unor rapoarte în timp real.

B2B orientat spre vânzarea de produse/servicii

De ce ar trebui să utilizăm o platforma B2B? La ce ne ajută? Ce sunt vânzările de tip B2B? Ce înseamnă?

Acestea sunt câteva din multitudinea de întrebări pe care un antreprenor le adresează înainte de abordarea unei astfel de soluții, majoritatea nu au încredere că integrarea cu o astfel de platformă poate aduce scalarea business-ului.

O platformă B2B orientată spre vânzarea de servicii reprezintă o bază excelentă  în scalare afacerii și creșterea vânzărilor, fără a fi necesară angajarea de personal în companie. Pe aceste platforme de tip B2B producătorii de servicii și nu numai ( distribuitori, importatori...etc.) le pun la dispoziție partenerilor ofertele  de produse, servicii, stocuri și prețuri unde au și ocazia de a personaliza ofertele.

O platformă B2B reprezintă un canal de comunicare între producător, distribuitor și importator deoarece, este un portal ce permite derularea unor campanii de lansare a unor produse/ servicii, cu rol informativ privind perioade promoționale, inclusiv comunicarea unor informații către clienți în timp real.

Principalul scop al unei platforme B2B este de a ajuta companiile să eficientizeze procesul de vânzare, suntem într-o continuă schimbare iar noile generații vor să achiziționeze fără prea mult efort sau ajutor din partea cuiva, de aceea este foarte important să rămâi dominant pe piață. Platformele business to business nu vor înlocui în totalitate agenții de vânzări ci vor fi o prelungire a acestuia și totodată un nou canal de vânzare disponibil  nelimitat pentru clienți.

Beneficiile utilizării unei platforme B2B

Platformele B2B a fost realizate în mod special pentru a simplifica și eficientiza interacțiunile cu partenerii din toate punctele de vedere:

 • Acces la o piață nouă, dezvoltată continuu;
 • Acces nonstop și de oriunde cu o simplă conexiune la internet, chiar și de pe telefon;
 • Comunicarea cu clienții devine mult mai facilă datorită integrării cu un serviciu de suport online/live chat;
 • Oferte reactualizate în timp real;
 • Posibilitatea de a personaliza platforma după specificul afacerii;
 • Posibilitatea de a promova produsul/ serviciul utilizând metode variate specifice pentru comerț online.
 • Reduci cu mult costurile;
 • Nu este necesară angajarea de personal, platforma este autosuficientă;
 • Comenzile sunt gestionate cu ușurință;
 • Stocuri vizibile în timp real;
 • Sunt disponibile direct din platformă toate informațiile de care clientul are nevoie, inclusiv istoricul acestuia în platformă.
B2b

Cum acționează o platformă Business to Business?

Integrarea unei platforme B2B cu un sistem CRM sau ERP este esențială pentru a crește vânzările direct către companii, reprezentând baza procesului de extindere a companiei și de a crește vânzările.

Majoritatea companiilor orientate spre distribuție aleg să realizeze site-uri de e-commerce tip B2B, distribuitorul devine compania furnizoare iar celelalte firme ce vor achiziționa sunt compania client. Business to Business are rol de showroom online în care lucrurile decurg astfel:

 • Compania furnizoare utilizează portalul B2B pentru prezentarea produselor, ofertelor, serviciilor pe care le oferă, prețuri, promoții și tot ce ține de procesul de vânzare.
 • Compania client accesează platforma B2B, unde poate face comanda sau poate cere chiar o ofertă. Toate companiile client pot beneficia de un preț personalizat stabilit anterior cu compania furnizoare, așadar platforma va afișa prețurile și discount-urile personalizate pe client, conform termenilor și condițiilor stabilite între cele două.
 • Clientul poate vizualiza propriul istoric în ceea ce privește facturile, comenzile...etc.
 • Platformele de acest tip oferă acces securizat, protejând datele utilizatorilor săi.
 • Conectarea pe o platformă B2B se face cu nume utilizator și parolă, deoarece doar așa poți intra în propriul tău cont în care ai acces la oferte și prețuri personalizate. Fără conectare pe un cont se vor vedea doar preturi de listă/standard.
 • Există distribuitori care pun la dispoziție pe platformă opțiunea de a comanda un produs prin B2B,  adică produsul este livrat de către compania furnizoare direct către  un client final.

În concluzie, încorporarea unei astfel de soluții pentru a digitaliza și scala businessul tău, te va ajuta să vezi de unde apar cele mai mari cereri, și care sunt metodele cele mai eficiente de promovare. Află cum poți simplifica și organiza modul de lucru în compania ta cu ajutorul unui soft CRM, stabilește proceduri clare de lucru bazându-te pe rapoarte precise. Platforma MEFI îți pune la dispoziție o serie de module care nu numai că îți ușurează munca ci te ajută să ai toate informațiile centralizate și organizate.

Pentru mai multe detalii accesează mefi.ro și creează un cont demonstrativ pentru 7 zile ce este total gratuit sau discută cu un consultant din echipa MEFI și stabiliți împreună soluția ce se pliază specificul afacerii și necesitățile dumneavoastră.

Urmărește-ne pe Facebook!