Calculator TVA

Calculator TVA Online și Extractor TVA Online

Află prețul total cu TVA

Vă rugăm să introduceți prețul fără TVA

Află prețul fără TVA

Vă rugăm să introduceți prețul cu TVA

Curs valutar

Ce înseamnă TVA?

TVA este un acronim ce provine de la taxa pe valoarea adăugată, este o taxă indirectă ce se aplică la valoarea unor bunuri ce sunt furnizate sau a unor servicii prestate de o firmă ce este plătitoare de TVA.

Această taxă se plătește către bugetul de stat și este una dintre acele taxe cu un grad de colectare ridicat. TVA-ul este o taxă existentă în întreaga lume, diferă doar nivelul de taxare de la o țară la alta.

În România sunt mai multe cote de TVA, cote ce depind de natura bunurilor sau serviciilor cărora le sunt aplicate aceste taxe.

Calculator TVA - Cum calculăm cât TVA avem de plată?

TVA-ul de plată este achitat lunar sau trimestrial, această taxă se achită într-un cont de trezorerie dedicat către bugetul de stat.

În următoarele rânduri vom explica detaliat cum se calculează TVA de plată. Ca un exemplu de calcul vom prezenta două situații: una în care deja cunoaștem prețul fără adaos TVA și una în care se cunoaște prețul final cu tot cu TVA.

Calculator TVA când cunoaștem doar valoarea produsului:
Valoarea produsului x Cota de TVA/ 100 = Valoarea de TVA
Ex: 95 x 19 / 100 = 18,05 lei

Prețul final ce trebuie plătit este:
Valoarea produsului + Valoarea TVA-ului = Prețul final
Ex: 95 + 18,05= 113,05 acesta fiind prețul final

Calculator TVA când cunoaștem prețul final:
Valoarea produsului = Prețul final / ( 1+ Cota de TVA)
Ex: 113,05/ 1.19 = 95 lei (valoarea produsului)

Calculator tva online

Calculator TVA - Cote de TVA valabile în România pe anul 2022

În consecință cotele de TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată) sunt aplicate în prezent, după noile reglementări legislative intrate în vigoare la data de 1 ianuarie 2022. Valoare de TVA în prezent este de 19%.

Chiar dacă cota de TVA este pentru majoritatea bunurilor/serviciilor ce sunt prestate de firmele din România de 19%, mai există bunuri și servicii pentru care sunt aplicate cote de TVA de 9% respectiv 5%.

Prin urmare, la noi în țară se aplică trei cote TVA. Tipul de TVA ce trebuie achitat este determinat de codurile CAEN (domeniile de activitate). De exemplu, băuturilor alcoolice li se aplică o cotă de TVA de 19% iar produselor alimentare de 9%...etc.

Calculator TVA - Tipuri de TVA (Taxă pe Valoarea Adăugată) privind taxarea și colectarea

Tipurile de TVA sunt clasificate în funcție de modul de colectare:

  • TVA-ul la încasare este aplicat prin urmare doar anumitor firme. Așa cum este sugerat și în denumire, acesta este dedus la încasarea facturilor.
  • Split TVA este colectat separat, taxa pe valoarea adăugată și costul bunurilor/serviciilor fiind defalcate.

Dacă vrei să fii la curent cu noile reglementări și actualizări legislative cu privire la taxa pe valoarea adăugată, pune un bookmark pentru acest articol sau urmărește si site-ul europa.eu si află mai multe detalii. De asemenea poți utiliza ori de câte ori dorești calculatorul de TVA pus la dispoziție în partea de sus a acestei pagini.

Calculator tva online

Pentru a nu mai fi nevoit să reții formule sau să verifici mereu dacă ai calculat bine sau nu o cotă de TVA, platforma MEFI te scutește de acest timp pierdut și îți oferă posibilitatea de a lucra cu module precum cele de emitere a ofertelor, proformelor și a facturilor, care aplică în mod automat aceste cote și astfel vei evita să mai faci greșeli de calcul.

Testează gratuit platforma MEFI CRM și vezi ce module ți se potrivesc modelului tău de afacere sau află mai multe despre ce este un CRM și cum poate acesta să te ajute.